tirsdag 26. november 2013

Margaret Atwood: Penelopiaden
Fra vaskeseddelen: " Navnet Penelope har blitt stående som innbegrepet av den trofaste hustru. I Odyssen forteller Homer om de tyve årene hun venter på sin mann Odyssevs, som kjemper i Troja-krigen. Hun oppdrar deres egenrådige sønn og står imot alle frierne som kommer til henne. Da Odyssevs endelig kommer hjem, dreper han frierne, men også tolv av Penelopes kammerpiker.

"Jeg har aldri fått de hengte kammerpikene ut av hodet" skriver Margaret Atwood. Hvorfor ble de hengt, og hva hadde Penelope egentlig i sinne?
Homers Odyssen er ikke den eneste versjonen av den gamle myten. I denne originale gjenfortellingen har Atwood basert seg på andre kilder enn Odysseen, og valgt å gå ordet ti lPenelope og de hengte kammerpikene. Resultatet er en tekst som gjør sterkt inntrykk, samtidig som den utgjør en leken og underholdene vri på en gammel fortelling.

Spørsmål til neste lesesirkelmøte

1. Hvordan presenterer Penelope seg selv?
2. Hva sier romanen om historiefortelling?

Og får vi svar på:

3. Hvorfor ble de 12 kammerpikene hengt?
4. Hva hadde egentlig Penelope i sinne?


5. Likte du boka? - eller ikke? Og i tilfelle hvorfor?

Vi ser frem til en spennende samtale og gleder oss til å se dere 9.12. kl 18.00 - 19.30
1 kommentar:

  1. Dette var nok en bok ikke mange hadde valgt selv, men likevel en bok mange var glad for å ha lest. Noen opplevde den som en dør til Odyssevs, og fikk lyst til å utforske myten/historien, mens andre leste den som en fantasybok - og synes den var spennende.
    Sandefjord bibliotek v/May og Kirsten

    SvarSlett