torsdag 19. mars 2015

Venstre hånd over høyre skulder av Selma Lønnning Aarø

Neste lesesirkel er 13. april kl 18.00. Velkommen!

 Her kommer en presentasjon av Randi Christina Krogsveen
Venstre hånd over høyre skulder har alt som kjennetegner en stor roman.
 
Dødskysset?
En mann kysser en kvinne, før han løper rett ut i gaten og blir påkjørt. To av romanens sentrale skikkelser, en ung jente og en gravid kvinne, står hjelpeløse og sjokkerte på hver sin side av gaten og ser på mannen som ligger livløs på asfalten. Så snur de seg begge og går, uten å se seg tilbake og uten et ord til noen. Og allerede her er leseren fullstendig fanget i et grep vi blir værende i lenge etter at boken er ferdiglest. Hvem er han? Hvorfor løp han? Og hvem er de to kvinnene?
Den vanskelige kjærlighetenRomanen henter inspirasjon fra den sanne historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre, som delte en dyp og inderlig, men umulig kjærlighet. Sixten Sparre var gift og hadde to barn. Paret rømte til Danmark der de tilbrakte en måned sammen før Sparre skjøt Elvira og så seg selv. Elvira var tjueen år gammel, Sparre trettifem. Kjærligheten kan være like vanskelig, brutal og ensom i dag.
"En roman som er vakker, sår, usigelig trist og svært klok"
Helen får aldri fortalt elskeren om barnet hun venter, barnet som hun håper vil få ham til å forlate kone og barn. Den slående vakre Alma har fått ansiktet vansiret i en brann og har mistet den ene datteren sin. Hun ser ikke sin andre datter, den snart seksten år gamle Elvira og romanens sterkeste karakter.
Det sviktede barnetJeg elsker Elvira, og det er sjelden et menneske i en roman blir så levende for meg og berører meg i en slik grad som Elvira gjør. Hun skriver brev til den døde lillesøsteren, hun skriver om livet sitt, hun er gjennomsiktig, klok og utrolig sårbar.
Rent tematisk er det mye ved Venstre hånd over høyre skulder som kan minne om Herbjørg Wassmo; skyld, skam, det sviktede barnet og fortielsens forbannelse. Men Selma Lønning Aarø står støtt på egne ben. Hun har en helt egen stemme, og skriver med sterk innlevelse og med en oppvisning i poetisk språk og fortellekunst.
Forfatteren har skrevet en fantastisk, spennende og meningsfull roman. Les den! Det er en nødvendig bok for alle som lever blant mennesker.

(Randi Christina Krogsveen er frilansredaktør, oversetter og konsulent)
Venstre hånd over høyre skulder av Selma Lønning Aarø (Innbundet)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar